torsdag 25 mars 2021

#391 If....

 if...., 1968. Regi av Lindsay Anderson, manus av David Sherwin och John Howlett


Postern talar sitt tydliga språk, "Which side will you be on?". Vilken sida då, gällande vad?

If.... är en film som börjar som något och slutar som något annat. Filmen utspelar sig i en klassisk brittisk internatskola för pojkar. Det är traditioner, skoluniformer, kamratuppfostran och ändlös pennalism. Samtidigt som skolan lever i en tidlös stagnation så pratar de om förändring och samhället: 

"Britain today is a powerhouse of ideas, experiments and imagination."

Men inget märks här, vilket många verkar trivas bra med. Dock inte Travis(Malcolm McDowell) och hans två kompisar. De revolterar på de diskreta sätt man kan men slås ner - bildligen och bokstavligen. Bortsett från stryk så avskärmar de sig från alla tramsiga boardschoolrutiner och sitter istället i Travis rum och super. Ju längre filmen går så liksom förskjuts verkligheten på olika sätt. Vissa scener, till synes slumpartade visas i svartvitt och vissa scener är uppenbarligen rebelliska drömmar mer än riktiga händelser. Exempel på det är att Travis plötsligt är i staden(som är förbjudet), snor en motorcykel och får ihop det med en tjej. I takt med att skolans rigida rutiner fortsätter som de gjort senaste femhundra åren så tar mer och mer filmen ibland lite surrealistiska svängar - vilket når sitt klimax i ett faktiskt krig mellan gammalt och nytt, rebeller mot konservativa. "Which side will you be on?"

if.... är en häftig upplevelse, och trots att jag är egentligen är emot gammelkonservatism så har jag också en liten kärlek till stränga skolor på film, där frisyrerna är disciplinerade och sliparna är korrekt knutna. I praktiken hade jag däremot hatat stället så jag får väl vara lite mer på Travis sida, och det skulle jag inte vara ensam om. Filmen spelades in 1968 samtidigt som de franska studentrevolterna hade tagit fart, och dessa skulle sedan får efterapare även i Sverige, så det är svårt att komma på fler filmer som är så tidsenliga som denna.
Filmen är både härlig och inspirerande, den är på många plan intressant och kul att titta på. Det blir en mycket stark: 3 kommentarer:

 1. Det kanske bara beror på att jag just läser den nu, men det känns som om det kan finnas lite inspiration till American Psycho här? Detta med någon som gör uppror men det är oklart om det verkligen sker eller inte eftersom omgivningen inte verkar uppfatta upproret

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen! Även om jag tyckte att en del scener i if.... mer uppenbart inte hände på riktigt. Travis lite knäppa sida var ju dock lätt våldsbejakande och psykotisk så visst finns det kopplingar. Rollen gav ju också hans stora genombrott i A clockwork Orange.

   Radera
 2. Visst är det en bra film! McDowell har en egen stil som skådis. Det finns nåt obehagligt över honom.

  Andra filmer jag kom att tänka på när jag såg If...., var Ondskan och Pink Floyd The Wall.

  Har du sett de andra delarna i trilogin?

  https://jojjenito.com/2017/09/11/if-1968/

  SvaraRadera