torsdag 14 februari 2019

#267 Kagemusha

Kagemusha eller Spökgeneralen, 1980. Regi av Akira Kurosawa. Manus av Masato Ide och Akira Kurosawa.

Spökgeneral låter ju som något maffigt eller hur! Så vad har vi? - Vi har en saga om en person som räddas från att korsfästas(!) för att han är sååå lik Shogun(typ kung) Takeda (Tatsuya Nakadai). Efter en inskolning så blir han följaktligen en slags stand in för shogun i lägen då han inte kan/vill/orkar delta-främst i krigssituationer. Men ganska snabbt efter att han får jobbet så dör den ordinarie kungen och han tvingas då leka härskare längre än någon tänkt - för döden måste hemlighållas. Det borde ju såklart vara en toppenjobb, men han mår inte helt bra över att inte få vara sig själv. Han är ju van vid att vara en fattig tjuv men nu är livvakter redo att dö för honom, konkubiner flörtar och han bygger dessutom upp en fin relation med kungens barnbarn. Men till slut så blir det svårare och svårare att stå emot situationer där han kan avslöjas. För bakom charaderna så går det inte att komma ifrån ensamheten att spela något du inte är...

Tatsuya Nakadai in Kagemusha (1980)
Kopian och originalet träffas i drömmarna 

Kagemusha (1980)
Vad gör jag här egentligen

Maffiga krigsscener
Läget i Japan är spänt som tusan, det verkar finnas en massa krigsherrar som liksom försöker hitta olika sätt att besegra varandra på och samtidigt som dubbelgångaren spelar sitt spel så försöker de andra lista ut vad som hänt, är shogunen egentligen död? Även den riktige shogunens son är dessutom rosenrasande över att han inte bara kan ta över, men alla rådgivare lyckas hålla honom i schack, en stund, genom att peka på att hans pappa inte ville att sonen skulle ta över alls, spoiler-han blir inte lugn så länge.

Kagemusha  är en färgrik och episk saga. Statisterna är nästan på sagan om ringen nivå gällande engagemang och kostym, och Tatsuya Nakadai ör fantastisk som Kagemusha och den döde Shogunen. 


4 kommentarer:

 1. Ingen Kurosawa-favorit (lite för luddig i framförandet, det drömska är helt enkelt inte min grej ;) men det är ju bara att konstatera att det är en regissör med en grymt hög lägsta-nivå

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, jag tyckte nog inte att den var såååå drömsk? Men all Kurosawa behöver ju inte vara din.. te? Du som har sett allt(?) av honom, har du någon topplista eller ranking?

   Radera
  2. Ingen direkt topplista, men här nämner jag både toppar och dalar

   https://bilderord.wordpress.com/2012/04/01/en-manad-med-kurosawa/

   Radera