tisdag 19 juni 2018

#200 The honeymoon killers

The Honeymoon Killers, 1970. Regi av Leonard Kastle, Donald Volkman, manus av Leonard Kastle.

Oh, idag har vi Francois Truffauts favorit-amerikanska film. Men det är ju bekant att den gode Francois hade "Lost it" runt 70-talet vilket inte bara resulterade i urvattnade Antoine Doinel-filmer men också uppenbarligen bristande cineastiskt omdöme- How the mighty have fallen ...

Martha(Shirley Stoler) är en sur och bitter Nurse Ratched som lever ett surt och kärlekslöst liv med sin sura mamma och sin gladkorkade syster. När hennes syster anmäler henne till en dejtingsajt  kontaktannons så ändras allt. Hon hookar raskt upp med en charmig spanjor, Ray(Tony Lo Bianco). Ray är precis som man tänker sig att strandraggar-spanjor ska vara, är söt, strandraggarcharmig och Martha blir tagen. Det visar sig dock att Ray är en proffesionell sol-och-vårare som hittar tjejer, gifter sig och drar med deras cash. Martha fattar grejen och Ray blir en slags kombination av skrämd och kär av den bossiga Martha. Vips så blir hon hans partner-in-crime som hans "syster". Men medans han raggar runt blir hon mer och  mer svartsjuk, trots att han lurar sina offer- och bara gillar henne (säger han) - det blir inte lätt för någon egentligen. Till slut så blir allt mordiskt helt enkelt- därav titeln.

Filmen är baserad på en sann historia som slutade med elektriska stolen på Sing-Sing, men verklighetskänslan infinner sig inte. Fotot är lite cinema variete-realistiskt men skådespeleriet är direkt kasst- många spelar över och försöker få en komedistämning där händelserna inte är så roliga. De enda tillfällensa som funkar är då man får följa de lurade damerna, och deras sociala tryck att gifta sig som leder dom in i armarna på den slemme Ray. Det finns någonstans här en diskussion om ett samhälle där tvåsamheten är lika påtaglig som i The Lobster vilket ju egentligen är ganska så sjukt.

Bildresultat för honeymoon killers
Martha i baksättet

Bildresultat för honeymoon killers
Pressbild som spelar in i narrativet kring att hon var överviktigt(utan att skämmas)- ett tema som var lite ofräscht

Bildresultat för honeymoon killers

Riktiga Martha och Ray

Riktiga Martha och Ray med en polis. I filmen har han på sig en Toupe men har riktigt hår vilket var konstigt. Den riktiga Ray känns mer trovärdig som en toupeinnehavare...
Ja, det finns en hel del icke-utnyttjad potential här- för story i sig är ju bra och ser man på bilderna på riktiga Martha och Ray så känns de klart mer flerdimensionella än strandraggaren och arga Ratched i The honeymoon killers.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar