måndag 23 april 2018

#191 Jubilee

Jubilee, 1978. Manus och regi av Derek Jarman.

Jag var i London när Elisabeth II's diamond Jubilee firades och överallt såldes det små pins, kakor eller turistiga t-shirts. Men om  framtidsskildringen i Jubilee hade blivit sann så skulle det inte bli något kalas, för  här blir hon rånmördad av ett gäng punkare 1978. Jubilee, som från början gick under namnet Down with the Queen är som ni förstår mer pro-punk än pro-aristokrati... Ramberättelsen handlar om hur Elisabeth den första reser 400 år fram i tiden med hjälp av en mystisk alkemist och får se samhällets totala sammanbrott. Men drottningen får man bara se i korta snuttar, mest följer man ett gäng samhällsstörtande punktjejer som hänger i en lägenhet och sporadvis hänger med en makthungrig impressario och periodvis krossar de samhällsbitar som finns kvar. Det de gör är att liksom:
1. Döda tvåsamheten, så snabbt någon blir kär i nån eller så så pang, död
2. Döda poliser
3. Döda folk på sin lista där de kryssar av alla som de tagit hand om
3. Göra destruktiva saker med varandra, som typ att karva in "love" med en kniv i ryggen på en i gänget

Bildresultat för jordan punk
Lite homemade-chic affish
Samtidigt blir det inte så ofta jättevåldsamt, utan allt har samtidigt en Blasé stämning runt sig, de är ändå punkare som blir gladare ju mer samhället trasar ihop sig. Gänget känns ganska genuint, lett av Amyl Nitrate (vars namn inspirerade Suede till deras indiehit Animal Nitrate) som spelas av Jordan som var en känd typ i 70-talets punkscen. Hennes look i filmen var också hennes vardagslook, hon åkte tåg till jobbet varje dag och då de andra passagerarna klagade på hennes dekadenta look så blev hon permanent uppgraderad till första klass...

Bildresultat för Jordan punk
Amyl Nitrate
Mad(Toyah Willcox) var en annan i gänget som var den som var mest mordisk och fylld av samhällshat. Men efter sin karriär i Jubilee som arg galning så fick Toyah Willcox ett fast gig på teletubbies där hon var med i alla inspelade avsnitt och filmer...

Bildresultat för jubilee Mad 1978 punk
Mad

Bildresultat för teletubbies
Dinky-winky, Dipsy, Lala, Po

I verkligheten kan jag mycket lättare tänka mig att gå från Teletubby till mordisk än tvärt om - men vem är jag att döma? En annan som är med är söta popsnöret Adam från Adam and the ants. Han var verkligen en usel skådespelare som faller i skratt vid fel tillfällen och inte verkar ha en aning om var han hamnat. Han dök upp på premiären med sin mamma(10 punkpoängsavdrag) och de tyckte båda att filmen var konstig.

Bildresultat för jubilee adan 1978 punk
Not amused
Jujubee är (tyvärr) inte med alls
Handlingen är ju inte särskilt engagerande och dialogen är lite väl komplex emellanåt men den är ändå väldans kul att se på. Inga regler följs och åtminstone jag sugs in av den degenererade stämningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar