lördag 14 april 2018

#190 Throne of blood

Throne of blood eller Kumonosu-jô, 1957. Regi av Akira Kurosawa, manus av Hideo Oguni, Shinobu Hashimoto, Ryûzô Kikushima och Akira Kurosawa, baserad på Macbeth av William Shakespeare.

Throne of blood är Kurosawas första Shakesspearefilmatisering, men det skulle bli två till: The bad sleep well och den episka Ran. Macbeth är ju en mörk saga med onda andar och mord. Toshiru Mifune spelar som oftast huvudrollen med en ganska stel teatral stil som aldrig riktigt växer. Nej, den stora stjärnan är hans intrigmakande fru (Isuzu Yamada), som trots att hon sitter ner och tittar i marken nästan hela tiden så totalt stjäl showen. Med supersmå medel visar hon hur tydligt som helst vad hon tycker och vem som egentligen borde bli mördad, och när hon väl går så nästan flyter hon fram. Throne of blood cirkulerar som sagt kring en man; Washizu (Mifune) som tillsammans med en polare möter ett spöke i skogen som berättar att han ska bli kung och att kompisens son ska efterträda honom. Till en början tar grabbarna det lite som ett skämt men ju längre det går desto mer på allvar blir det. Och när Washizu väl blir kung så blir ju polarens son lite av ett problem, som hans kära fru har en ganska direkt lösning på...
Bildresultat för Throne of Blood
Kungen i början

Bildresultat för Throne of Blood

Svärdet är blodigt
Bildresultat för Throne of Blood
Washizu är snarstucken
Det är dramatiskt och välstrukturerat, men stilen är lite problematisk. Alla skådespelarna följde en japansk Noh-tradition där man helt enkelt är lite teatralt överdriven (sorry alla Noh-fans men - I just don't get it). Allt blir så högtravande allvarligt och det blir också lite samma stämning rakt igenom. Jag var länge inne på ett lägre betyg men är generös så det blir ändå en:


2 kommentarer:

  1. Åh, när det vankas Kurosawa är jag ju helt med. En klar favorit i den mannens produktion. Eftersom jag såg hans filmer kornologiskt hade jag nog hunnit vänja mig så pass mycket vid Noh-traditionen att det inte var något som störde titten. Men jag håller med om att Isuzu Yamada matchar Mifune magnifikt och det är ingen lätt sak.

    https://bilderord.wordpress.com/2012/03/17/kumonosu-jo-1957/

    SvaraRadera
  2. It is not! Det är stort att vara så produktiv och samtidigt släppa så genomarbetade filmer, men Noh-spelet var inte helt min kopp te denna gång. Ha de gott!

    SvaraRadera