måndag 5 februari 2018

#173 The Life and Death of Colonel Blimp

The Life and Death of Colonel Blimp, 1943. Manus och regi av Michael Powell och Emeric Pressburger. Baserad på serien Blimp av David Low

Filmen hade premiär 1943, mitt under brinnande kriget och Churchill och krigsministeriet arbetade för att få den förbjuden men lyckades endast förskjuta premiären och när den väl visades i USA så var 90 minuter (av 163) bortklippta. Vadan denna oro kan man fråga sig - men mer om det sedan.

Filmen baseras på en serie om en gammal överste som är världsfrånvänd och gammeldags, som med sin valrossmustasch och stockkonservatism står för allt den nya generationen har fått nog av. I början av filmen sitter då alltså generalen Wynne-Candy(Roger Livesey) på badhuset och jäser då en ung officer kommer in och tar honom som fånge i den stora krigsövningen. Han blir rosenrasande. "The war starts at midnight!", men den unge förstår inte- 1943 gäller inga regler längre då nazisterna står för ett nytt, existenisiellt hot. Han antyder att en gammal fet general inte borde bada och istället vara på tårna, varpå slagsmål utbryter...

"You laugh at my big belly but you don't know how I got it! You laugh at my mustache but you don't know why I grew it!"

Kameran glider fram längst vattnet i badhuset och plötsligt är vi 40 år tillbaka i tiden då generalen var en ung, nyligen dekorerad soldat från boerkriget som väntar på jobb. Och under nästan tre timmar får vi följa den idealistiske unge mannens resa från ung-och-framåt till gammal och avdankad relik. Tillbakablickarna är främst runt sekelskiftet, under första världskriget och början av andra världskriget.

I en av de första scenerna blir han utmanad på duel mot en tysk efter att ha förolämpat tyska armen. Upplägget till duelen är som vacker militiär koreografi där soldaterna följer olika pompösa förberedelser tills duellen ska börja- och här är en av flera vackra partier med den äldre tidens soldater som man förstår att den gode översten drömmer sig tillbaka till på sina äldre dagar. Alla är eleganta, pompösa, chivalreska och artiga. Duelen kämpas mot en tysk officer Theo Kretschmar-Schuldorff (Anton Walbrook) - och efter duellen hamnar kombatanterna på samma sjukhus och blir goda vänner genom världskrig och mellankrigstid.
Bildresultat för colonel blimp cartoon
Serien
Ung och framåt

Gammal och konservativ
Filmen restaurerades ordentligt 2012 med sponsring av bland annat Martin Scorsese. Fotot är verkligen magnifikt, färgerna lyser och bildkompositionerna liksom flyter fram så snyggt. Stämningen är på något sätt både humoristisk, nostalgisk och sorglig. Jag som brukar klaga på långa filmer vill att den aldrig ska ta slut.

Vad var det då som Churchill och krigsministeriet var så rädda för? Antagligen för förlöljigandet av en man vars liv följer ett imperium på fallrepet. Samtidigt känns det lite överdrivet för det går inte att säga något annat än att The Life and Death of Colonel Blimp hyllar både England och motståndet. För även om Blimp på slutet är en rar gubbe så har han många ess i sin rockärm, och kanske en kombination av gammalt och nytt kan vara det som räddar landet...?


1 kommentar:

  1. Fantastisk film om jag får säga det själv. Vilken lekfullhet med filmformatet! Detta är en film som gör mig imponerad med tanke på dess ålder, och påminner mig om varför jag älskar film (oavsett ålder). Jag gav den också en fyra!

    http://fripp21.blogspot.se/2013/12/the-life-and-death-of-colonel-blimp-1943.html

    SvaraRadera