söndag 21 januari 2018

#170 Trouble in paradise

Trouble in paradise eller tjuvar i paradiset, 1932. Regi av Ernst Lubitsch, manus av Samson Raphaelson och Grover Jones, baserad på en pjäs av Aladar Laszlo.

1932 hade depressionen bitit sig fast i världsekonomin, med arbetslöshet och fattigdom i spåren. Hollywood märkte då så småningom att vad som gick bäst inte var socialrealism utan en slags rikemanseskapism istället. Så följaktligen pumpade man ut filmer som denna, där klänningarna glänser och tophattarna skimmrar. Och bland de tre glamorösa huvudkaraktärerna är det bara en med rent mjöl i påsen...

Herbert Marshall spelar en gentlemannatjuv, Miriam Hopkins är bedragaren som älskar honom, och Kay Francis är den rika änkan som tror att hon kan köpa honom men är nöjd att hyra honom ett tag.

De två tjuvarna får ihop det och smider ränk för att hjälpa änkan att bli av med sina besparingar. Men änkan är både charmig och sexuelt gåpåig så när Gaston (Herbert) har lyckats nästla in sig som hennes ekonom så spelar han med lite för att, well, nästla sig in och kanske också att han trivs bra hos henne... Key Francis är perfekt som änkan som på något sätt verkar fatta att hon blir lurad på något sätt men vad gör det när allt är så kul? För hennes vardagsliv och hennes tidigare vardagsbeundrare är ju sååå förutsägbara och städade. Själv är hon överjordiskt stilig i sina klänningar som liksom nästan verkar trotsa gravitationen. Och i takt med att gentlemannatjuven blir mer intim med änkan så blir Lily (Miriam) allt mer svartsjuk - Trouble in paradise indeed...


Trion

Turn the lights down low
Charmigt och mysigt, med en dialog som är rapp och snygg. Trevlig stämning rakt igenom och OH MY vilka stiliga kläder dessutom!


4 kommentarer:

 1. Såg denna på mitt decennier-projekt där jag såg äldre film... Jag gillade denna en hel del. det var en härlig trio vi fick följa. Gav den 3/5.

  http://fripp21.blogspot.se/2013/10/trouble-in-paradise-1932.html

  SvaraRadera
 2. Japp, rejält charmig denna rulle. Att den gjordes innan Hayes-koden följdes tror jag lyfter den också. Stark trea blev betyget från mig.

  https://jojjenito.wordpress.com/2013/10/11/trouble-in-paradise/

  SvaraRadera
 3. Jo, just det, kul att ses lite kort i torsdags. Fick du några cupcakes? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamensan, de ganska sexuella tonerna hade nog inte kunnat vara så...synliga några år senare.

   Ja, jag fick cupcakes - vilket man bara fick om man såg Churchillfilmen. Den var god (men för liten!)

   Radera