söndag 31 december 2017

Årets topp

Ja, det är ju alltid klurigt att sammanfatta filmåret-2017 innan man hunnit sett det man borde - Och vad som skaver mest är The Florida Project, Coco och Phantom Thread som säkert kan göra bra placeringar i listan då de är tittade.

Vad som är lite pinsamt är ju den starka amerikaniseringen av topp-10, till nästa år ska jag bli bättre på samtida fransk, japansk och svensk film! Och man skulle nästan kunna tro att filmfrommen bara ser film from men då bara 2 av 10 av filmerna har kvinnlig regissör.

Vad är då 2017? I min syn utgår jag ifrån IMDB-året, så ödestyngda The death of Louis XIV och Moonlight kommer följaktligen inte med här utan i en uppdaterad 2016-lista...

10. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Martin McDonagh)

Francis Mcdormand är obönhörlig i en stark film som trots vissa dalar ändå har mycket gott på plussidan. Starkt och lite skruvat om vredesfyllda människor på landsbygden.

9. Mudbound (Dee Rees)

Om rasfrågor och patriarker i amerikanska södern. Ett fint Netflix-fynd som både är gripande och visar på hur djupt våra tveksamma värderingar biter sig ner i kropp och själ..

8 Thor Ragnarök (Taika Waititi)

Äntligen en lite mer festlig Marvelfilm! Skönt med något publikfriande och charmigt som inte tar sig själv på för stort alvar. 

7 OKJA (Joon-ho Bong)

Fin ET-uppdatering med veganagenda, mysig!

6 A Ghost Story (David Lowery)

Långsam, meditativt och vackert om att inte kunna släppa kärlek. Trots att huvudkaraktären är ett spöke i ett vitt lakan så känns det "på riktigt" hela vägen.

5 Good Time (Benny Safdie, Josh Safdie)
Bildresultat för good time
Pattinson tar upp skådespelarmanteln på ett storartat sätt. Gripande, mörkt och spännande. Klart roligare än sökta baby driver...

4 Get Out (Jordan Peele)
Modern slavhandel med inslag av The Lobster. Smart, skrämmande och intressant.

3 Lady Bird (Greta Gerwig)

Åh! Fin-fin skildring av livet som 17-18åring. Både rolig, mysig och fin om uppbrott och det lite klyschiga temat att-hitta-sig-själv.


2 Columbus (Kagonada)

Nästan en kusin till Lady Bird i många avseenden men lite mer lågmäld. Arkitektur, lite kärlek, identitet och skönhet. 

1 Mother! (Darren Aronofsky)

Var och är ganska så polariserande film, men jag är lite av en fanboy. Ideer och koncept drivs fram så snyggt och även om några allegorier kanske går över huvudet på mig så är helhetsintrycket årets främsta filmupplevelse för mig.

Hetaste bubblare: The Square, Loveless, Dunkirk, The Killing of a Sacred Deer och Battle of the Sexes

4 kommentarer:

 1. Men även om det är en relativt amerikansk lista måste jag säga att jag är imponerad av bredden på den. Och ingen kan ju anklaga dig för att vara begränsad i ditt val av filmer för övrigt :)

  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det är ju klurigt med årslistor - det finns ju alltid en till film att se :)

   Radera
 2. Kul att läsa din topplista och frejdigt av dig att försöka dig på en sådan redan nu. Du får vänta en sådär tre, fyra, ja kanske till och med fem månader innan jag kommer få ur mig en topplista för 2017. :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frejdig ska bli mitt signum för 2018! Men-men jag kommer nog med en uppdaterad variant så småningom...

   Radera