torsdag 21 december 2017

#166 Down by law

Down by law, 1986. Manus och regi av Jim Jarmusch.

Hej amerikanska västkusten-konstskola-film! Down by law försöker både vara lite arty och lite på riktigt men lyckas inte riktigt med något, förutom att fotot faktiskt är snyggt, men man hoppas ju på lite mer.?

Down by law cirkulerar kring tre karaktärer som hamnar i finkan, Zack (Tom Waits), Jack (John Lurie) och Roberto (Roberto Benigni). Zack och Jack är casual, coola, attitydiga och småbråkiga medan Roberto är den naiva, lite söta italienaren som inte kan språket med liksom vinner ändå. Jack och Zack är överlag väldigt lika varandra vilket gör att de inte riktigt kommer övverens, medan Roberto är blir lite som gängets maskot som de andra ömson skrattar med och skrattar åt. Som sagt, de hänger i finkan och hamnar till slut på flykt efter att Benigni hitar en "väg ut".

I finkan

Bildresultat för down by law criterion
Hickan

På flykt
Alltså Down by law försöker vara väldigt cool och har säkert inspirererat en massa pretensiösa indiefilmare runt om USA, men den säger inte så mycket, eller i stort sätt inget. En film behöver ju inte alltid vilja ändra världen eller något, men denna känns rätt så...onödig. Känns inte helt OK heller att all humor kommer från att invandraren är korkad...

Den är dock lite rolig ibland och svart-vita fotot är grant. Jag bjuder på en:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar