onsdag 22 november 2017

#143 That Obscure Object of Desire

That Obscure Object of Desire eller Cet obscur objet du désir, 1977. Manus av Luis Buñuel, manus av Luis Buñuel, Jean-Claude Carrière, baserad på en roman av Pierre Louÿs.

Mathieu(Fernando Rey) är en belevad äldre man som börjar tafsa på sin chambermaid, och hon i sin tur både lockar och avvisar honom. Och om filmen The Discreet Charm of the Bourgeoisie handlade om ett gäng som försöker äta middag tillsammans men konstant råkar ut för förhinder så handlar denna om en man som försöker ligga med en tjej, Conchita (Carole Bouquet, Ángela Molina)  men blir konstant avvisad, och blir sedan förförd och avvisad om och om igen. Det blir som ett maktspel där hon inte vill ligga utan att få något riktigt bra i gengäld (det visar sig till slut att hon vill har rejält med Bang for the buck)- för när hon har legat med honom misstänker hon att han kommer tappa intresset. Han, i sin tur vill inte erbjuda giftermål för då har han ju inga mer vapen kvar i sin arsenal. Och så fortsätter det filmen igenom, när han pressar så backar hon, när han backar så pressar hon ända tills hon och han till slut får det de vill.

Conchita spelas roligt nog av två skådespelerskor, en lite kylig och den andra lite mer kärleksfull. Mathiue ser uppenbarligen ingen skillnad på dom vilket kan vara en kommentar kring hur förälskad han egentligen är i en person (eller om det bara är något han tror?)...

Bildresultat för the obscure object of desire
Hon har kyskhetsbälte på sig precis när dom ska få till det

Ah, men du är den enda för mig

Snart min ros, snart
Filmen har sina poänger men är också ganska så jobbig. Det blir lite mysteriefilmsvibbar av att man inte riktigt vet vad hon är ute efter, vad han är ute efter är så att säga glasklart. Dialogen var ju klart mindre kul än i borgarskappets diskreta charm och de surrealistiska inslagen är också mindre framträdande.


2 kommentarer:

  1. Var kluven inför denna. Var lite tråkig, men samtidigt spännande att två olika skådespelerskor spelade den kvinnliga huvudrollen. Det blev så tydligt att deras olika energinivåer gjorde mycket med hur jag upplevde de två sidorna av karaktären. Och det var en intressant sak i sig. Sen är ju också en av dem med i Bondfilmen For your eyes only vilket adderar lite. Jag hamnade i alla fall på 3/5 i betyg.

    http://fripp21.blogspot.se/2017/03/that-obscure-object-of-desire-1977.html

    SvaraRadera
  2. Ja, det var lite kul med båda skådespelerskorna, och jag blev lite sur på mig själv att jag inte märkte det tidigare. Hade jag haft en trea hade den nog varit där...

    SvaraRadera