söndag 14 maj 2017

#550 Overlord

Overlord, 1975. Regi av Stuart Cooper, manus av Christopher Hudson och Stuart Cooper.

Overlord är en ganska intim andra världkriget-film jämfört med de flesta andra jag sett. Man får följa en person, Tom (Brian stirner) och hans resa från hemmet, genom träningen för att till slut närma sig det stora skrämmande. Direkt när Tom kommer fram till träningslägret så fortsätter upplevelsen såsom att han är råvaran i en stor, förvirrad maskin. Det tränar lite, flyttas till en annan stad, tränar lite till och bara väntar. Hemma har han sina föräldrar och sin hund, han träffar en tjej under en väldigt tafatt dansbjudning. Men alla relationer blir lite på paus, för hans liv är ingen självklarhet, eller kanske till och ingen trolighet med tanke på uppdraget framför honom. Som karaktär är Tom ingen speciell, han är lite av en drömmare men en föraning om allt snart ska ta slut.

Filmen producerades av "Imperial war museum" och består till 27% av arkivmaterial som skickligt har blandats med det nyinspelade. Materialet samlades in under tre år och det krävdes en hel del arbete med att få det gamla att smälta in i det nya, så som kameraman anställdes John Alcot, som senare samma år skulle få en Oscar för Barry Lyndon.

Bildresultat för overlord 1975
Stora attackhjulet spinner

Rutinen för hantering av omkomna
All energi med att samla in arkivmaterial lönade sig storligen, då filmen har ett helt gäng fantastiska bilder som jag aldrig sett förut, såsom trafikkaoset i södra England, eller de stora attackhjulen man testade för att överaska tyskarna.

Intressant och fin film, med en ganska fin, lågmäld ton i allt krigsmaskineri...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar