onsdag 26 april 2017

#254 The killing of a chinese bookie

The killing of a chinese bookie, 1976. Manus och regi av John Cassavetes.

Ben Gazzara har huvudrollen som ägaren av The Crazy Horse West, ett lite sjaskigt stripp-ställe han njuter av att kunna styra och ställa i. Han glider runt lite bekymmerslöst med sina tjejer tills verkligheten kommer ikapp. För han har en hobby, en dödlig hobby - poker. Poker låter ju inte så farligt om man håller sig från att låna pengar från maffian. Mission not accomplished! Nu måste han ta han om en av maffians konkurrenter för att skulden inte ska ta hans älskade klubb ifrån honom.

Jämfört med Love Streams så har vi faktiskt en handling här, scener följer på scener enligt någon slags dramaturgi. Skådespeleriet är kanon som alltid och actionscenerna(!) funkar förvånansvärt bra. Men Cassavetes-stilen är ändå intakt, med långa svepande kameror och mer fokus på karaktärerna än själva berättelsen.
Livet leker
Tills livet inte leker

Hans show-team rockar loss

Hela showteamet med alla barbröstade damer och diviga presentatörer har vissa tolkat som representanter för Cassavetes skådespelargäng och jag tror inte tolkningen är helt fel ute- även om jag inte riktigt ser vem som skulle vara Gena Rowlands i gänget.

När filmen kom fick den kritik för att den var för långsam och ofukuserad(Vilket är jättekonstigt då denna har ett laserfokus jämfört med typ Faces), medan exempelvis Siskel&Ebert blev ett fan från dag ett, och jag känner mig också ganska förtjust.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar