onsdag 5 april 2017

1977

Bildresultat för 1977

En kort förtydligande gällande bilden: Jag föddes 1976 och var supersöt första året, sedan blev jag en Bad boy- Japp så är det! Annars är ju 77 året då "rings of Uranus are discovered", Elvis sjöng sin svanesång och Sovjet tog tillbaka texten till in pampiga nationalsång. En annan spännande nyhet är att Estrella kommer ut med sina smaskiga jordnötsringar under året, de har alltid en stark lockelse trots att min mage får spunk av dom...

De tio bästa filmerna för året var:

10. Pumping Iron
Muskler och psykningar av en Arnold i toppform

9. Providence
En absurd film man måste se ett par gånger för att dechiffrera... Men grymt underhållande och smart - och liite äcklig. Den leker med både med drömmar, filmmediet och karaktärernas liv. John Gielgud är ju också mästerlig (som vanligt)...

8. Cross of iron
Tät, tung, intensiv och intressant. Har precis som en åldrad trockenbeerenauslese bara blivit bättre med åren...

7. Opening night
Känslostark film där Gena Rowlands karaktär försöker hantera dödsfall, relationer och alkoholism. Stark, rolig och smart (även målbilden för mig 2019)
Bildresultat för opening night art 1977 rowlands

6. Una giornata particolare
Åh, Marcello och Sophia är ju så söta och trasiga. Filmen visar också på hur isolerad man är i ett samhälle där alla hoppat på totalitär-tåget

5. Eraserhead
Ja, eh. Det är lite Alien-förlossningar och storkindade kvinnor och sånt...

4. Annie hall
Smart, kvick och rolig. Klarar sig dessutom undan alla gubbsjuka tendenser som Woody raskt brukar trilla i.

3. Abigails party
Rolig, smart, lite pinsam och rolig. Jag vill ha en remake snart!

2. Saturday night fever
Det är lite som Rocky med disco istället för boxning. Musiken är fantastisk och fotot fint.

1. Star Wars
Jag kan ha sett Star Wars fler gånger än jag borde, för det är ju ett episkt äventyr som dessutom haft enorm makt som influens till en miljard olika Sci-fi grejer under de närmaste 40 åren...


Bubblare: 3 Women, Slap shot, Marmormannen, The spy who loved me, Close encounter of the third kind

Vad säger film-intelligentian? Får Bresson plats någonstans eller har The hills have eyes bättre tur?
Fripps filmrevyer
Jojjenito
Movies noir
flmr
Filmitch
Absurd cinema8 kommentarer:

 1. Robert Bresson? Hehe, nej den hade jag inte på min radar över huvud taget... Inte heller The hills. Men jag gillar ditt val på förstaplatsen. Det är trots allt en ikonisk film. Jag älskar den fortfarande.

  Annars bara fyra överlappar och i övrigt en hel del titlar på din lista som jag inte ens hade hört tidigare. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näh, ingen hade särskilt mycket love för Bresson eller the hills have eyes... Dåså dags att sikta mot 1976, ett ganska svagt år tycker jag nu ivarjefall.

   Radera
 2. Noterar att esset Travolta får vara med även här! Trevligt!
  Och på bubbelsidan har vi också en och annan gemensam nämnare! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vem vågar säga nej när Travolta bjuder upp till dans?! :)

   Radera
 3. 10. Pumping Iron - Ja, jag har inga problem med att denna är med på listan. Har den som bubblare.

  9. Providence - Ej sett och kände inte till. Kan ha att göra med att jag ofta kan ha lite svårt för franska regissörer som är kända för sina konstnärliga filmer. Men det betyder inte att denna (och andra) inte är värda att se ;)

  8. Cross of Iron - Visst ska den vara med på listan. James Coburn är alltid hård och tuff.

  7. Opening Night - Ej sett, men den har varit på min radar en längre tid (precis som några andra Cassavetes-filmer).

  6. Una giornata particolare - Hade förväntat mig mer. Inte dålig, men inte riktigt så bra. Hade sett Scolas "Fula, skitiga och elaka" innan och den gillade jag klart mer.

  5. Eraserhead - Nej, tyvärr. Denna Lynch är bara jobbig och jag har svårt för den här typen av film.

  4. Annie Hall - Kanske är det de gubbsjuka tendenserna jag föredrar eftersom jag inte håller denna som en favorit? ;) Nej, men den är bra, bara inte en favorit. Vill och ska dock se om den.

  3. Abigail's Party - Gillar hur du ibland plockar fram dessa TV-produktioner man aldrig hört talas om ;) Är det p.g.a. en specifik regissör (Mike Leigh) som du sett dem tro?

  2. Saturday Night Fever - Bra Travolta och underbar musik. Som film är den inte mer än ok, men skön känsla har den.

  1. Star Wars - Skönt att se den som etta. Given även hos mig på förstaplatsen. En gång i tiden var man nog en Star Wars-nörd och det var i princip bara p.g.a. denna första film för egen del. Kunde konstatera när jag såg om den att det fortfarande är en överlägsen film.

  SvaraRadera
 4. Kul med en genomgång av listan... Du har ju redan ute dina så de är alltid bra inspiration inför min se-ikapp-sejour. Slap Shot var nära listan med en annan sportfilm räknar jag kommer hamna nära toppen 1976...

  Hehe, jag såg Mike Leighs "Grown ups" på filmfestivalen för några år sedan och bestämde mig för att kolla upp vad som mer fanns av kvalitet kring hans tv-produktíoner. Denna tyckte jag var klart bäst, och var nära att knipa silverplatsen.

  SvaraRadera
 5. En hel del som jag inte har sett eller ens känner till på din lista.

  Aha, Abigail's Party är av Mike Leigh. Intressant, Leigh är ju en finfin regissör som still going strong.

  Kul med Eraserhead!

  SvaraRadera
 6. Lite oväntad två måste jag ändå säga. Ingen jättefavorit för min del men det var väldigt länge sedan jag såg Travoltas moves sist. Och en given etta, förstås :) Med en mycket snygg affisch!

  SvaraRadera