torsdag 6 april 2017

#100 Beastie Boys Video Anthology

Beastie Boys Video Anthology, 1981–2000, videos regiserade av Evan Bernard, Adam Bernstein, Tamra Davis, Nathanial Hörnblowér, Spike Jonze, Ari Marcopoulos och David Perez.

Från slutet av 80-talet till runt millenieskiftet så hade ju musikvideos onekligen en klart mer central roll. Det var ju en tid då ens knasiga kattfilmer mest var en affär för släkten och produktion och distribution av kortfilmer (utan musik) mest var av intresse som ett sätt att visa att man minsan skulle få göra en långfilm. Men musikvideos, där fanns det utrymme för höga budgetar och konstnärliga expriment i ett flertal olika stilar, exempelvis
Hyperstilierad Hype-Williams
INXS i något symboiliskt fängelse
Björk i en Björn
En superdyr Janet-Michael video
Spike Jonze fina dansvideo till Fatboys Slims "Praise you"
Och såklart R.E.M.
Och många mer såklart. Beastie boys hade sällan de där stora budgetarna eller några specifikt pretto-konstnärliga ansatser, men de var kreativa, roliga och hade många duktiga samarbetspartners. I denna dubbel-dvd finns ett helt gäng videos med grabbarna (men tyvärr inget från deras Def Jam tid, så man missar fight to your right to party). 
Min topp tre:
plats 3
Härliga Sabotage som är sprängfylld av poliskitch, kul och kul

på plats 2 har vi:
Härliga intergalactic som har både robotar, stora bläckfiskar och härliga kostymer

Numero uno är Body Movin' -  som jag faktiskt inte mindes att jag sett.
Även den var ganska kitchig men också kul. Man har mer eller mindre klippt ur några minuter ur Diabolik (1968) och ersatt några av närbilderna av egna varianter.

Jag verkar ganska glad eller hur! Men icke- det finns många videor som bara är grabbarna som rappar och andra videor är experimentella på sätt som man bara vill snarka sig igenom. Och alla videos finns dessutom på youtub så näh, ingen köprekomendation här inte. Men kolla gärna in Body movin'!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar