lördag 14 januari 2017

#864 Being there

Being there eller Välkommen mr. Chance, 1979. Regi av Hal Ashby, roman och manusbearbetning av Jerzy Kosinski

Mr. Chance(Peter Sellers) är svagbegåvad, med någon slags utvecklingsstörning. Han jobbar med trädgårdsarbete hos en rik äldre man som dör några minuter in i filmen. Då tvingas han för första gången i sitt liv ut i världen. Men han är riktigt vilsen och det visar sig att han inte varit utanför huset och trädgården på över 40 år. Han kan inget om samhällets regler och går efter en stund fram till en färgad kvinna och säger, "food please"...

Men Chance blir sedan påkörd av en svinrik kvinna (Shirley McLaine) och följer sedan med henne hem för att få vård, och efter det rullar allt på för Chance, som storligen imponerar på alla han möter... Detta trots att han bara säger saker som att "Efter våren kommer sommaren", som folk verkar tolka som intelligenta metaforer.
Han gillar tv

Och hon gillar honom


Filmen hävdar att om man ser rätt ut, är man, är vit, låter korrekt, talar i plattityder och har mäktiga vänner kan man gå hur långt som helst. Mot slutet av filmen verkar Chance vara på väg mot att bli presidentkandidat, vilket kanske var lite väl magstarkt 1979 men känns inte lika osannolikt idag... Filmen är trevlig och intressant, och Peter Sellers är magnifik i rollen som Chance2 kommentarer:

 1. Fråga.
  Vad är det för siffror du har innan namnet i rubriken?

  Trevligt att jag hittade den här bloggen igen. Har varit runt och letat lite tidigare men kunde fan inte hitta rätt. Lägger till dig på min blogglista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, välkommen och trevligt! Jo, jag har ett filmiskt evighetsprojekt som är att se alla Criterionfilmer (www.criterion.com), siffrorna är filmernas spine number, eller utgivningsnummer. Hel lista finns på http://www.filmfrommen.com/2016/06/criterionlistan.html

   Radera