måndag 2 januari 2017

#163 Hopscotch

Hopscotch, 1980. Regi av Ronald Neame, manus av Brian Garfield och Bryan Forbes, baserad på Brian Garfields bok med samma namn.

Hopscotch blir "hoppa hage" på svenska och här har vi en slags lekfull spionkomedi.

CIA-agenten Miles Kendig (Walther Matthau) sitter plötsligt fast i ett tråkigt kontorsjobb då hans inkompetenta chef straffar honom för en insats i fältet. Men Kendig är tjurig och lurig och vägrar acceptera vad han tycker är en degradering. Såååååå han smiter helt enkelt från jobbet en solig dag och går rogue. Han börjar skriva en bok med allt spektakulärt han vet för att hämnas, men det faller inte i god jord hos chefen som är ute efter hans skalp. Större delen av tiden är en slags katt-och råttalek mellan Kendig och hans alltmer hysteriska chef.

Matthau är ganska charmig och stämningen är lite småtrevlig, om än lite gammeldags för sin tid. Däremot är inte filmen så smart som den vill vara, utan allt är väldigt tryggt och småputtrigt, tydligen hade boken som filmen är baserad på ett lite mörkare stråk som saknas här...

"Snälla....Rara...hjälp mig"

Matthau ska vara en topp-CIA-man, men kan inte hålla en pistol på hyfsat sätt
Det är ofta lite klurigt med lättsamma spänningsfilmer, och i vissa fall kan det bli så illa så att man inte riktigt tror eller engagerar sig i vad som händer och det blir tyvärr lite så här, så trots en del charm blir det en: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar