söndag 11 december 2016

#81 Variety Lights

Variety Lights eller Luci del varietà, 1950, regi av Federico Fellini och Alberto Lattuada, manus av Federico Fellini, Alberto Lattuada och Tullio Pinelli.

Ah, en Showbizfilm med den stiliga svenska titeln "Rampljusets barn". Filmen cirklar kring Liliana (Carla Del Poggio) som ser en varieteshow och blir helt stagestruck. Hon bara måste vara med, bara måste bli en stjärna. Hon nästlar in sig hos regisören med en blandning av sexuella insinuationer och lite tur (ensemblen blir en dansare kort), och hon har ju vunnit en danstävling där man skulle dansa lång tid. Dåså, showen börjar och hon inser snabbt att om man lägger in lite mer utmanande stripp-moment i dansen så blir man mer poppis, och poppis blir hon. Showen blir fullsatt och hon blir deras stjärna, trots att hon varken kan sjunga eller dansa särskilt bra. Regisören blir mer och mer besatt av henne och tar pengar från sin fästmö(fantastiska Giulietta Masina) för att bygga en ny show kring henne, Men Liliana siktar in sig på större scener att visa sina ben på, och eftersom vi är i Italien finns det en hel del att välja på...

Hon "råkar" tappa byxorna
Regisören blir tröstad med en apelsin
Det finns många fina scener från den lilla varieteensemblen och precis som i "The red Shoes" så finns det många fina karaktärer runt och i ensemblen men här är det ingen finkultur, den är folklig underhållning i småstäder. Stjärnan är heller ingen gömd talang utan bara en stilig landsortstjej som använder sig av sin enda tillgång för att ta sig upp, och att hon sedan blev en praktdiva vara bar lite grädde på moset. Överlag kul och intressant men saknar ibland lite riktning för att få ännu högre betyg.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar