lördag 19 november 2016

#72 Le Million

Le Million, 1931, regi och manus av René Clair, från en pjäs av Georges Berr och Marcel Guillemaud.

Det är ett stort baluns men en massa glada och dansande fransmän, någon frågar vad som står på. Jora, det är så att.... hyreshusets slarvpelle har vunnit stort och i filmen är en tillbakablick på hans jakt efter sin borttappade lott.

1931 hade precis ljudfilmen etablerat sig, och många filmarbetare var både peppade och lite oroliga, hur skulle de gå för ett visuellt medium nu när ljudet kom? Citat av Rene Clair från 1970:
Were "Style" and "individual work of art" going to survive the coming of sound? Our fear may seem surprising today but in that year... many of us said "We who have seen an art being born may also seen it die."
Ljudfilmen kom nästan som ett trauma, precis när kamerorna blivit mobila och kunde följa med på halsbrytande långtagningar så kom ljudutrustningen och alla var tvugna att vara i isolerade studios- och kamerarörelser kunde man bara glömma. Nya filmtjärnor hade till stor del sin bakgrund inom radio och var inte alls lika fysiskt duktiga som det gamla gardet- och med gamla gardet menar jag de som han jobbade med förra sommaren.

Så ska man ändå ha ljud och undvika en massa snick-snack så borde en musikal funka bäst, så mycket riktigt skrevs det en gäng sånger som strösslas in i filmen med jämna mellanrum..

Så-Slarvpellen med vinstlotten som dessutom är en fattig målare har precis som sig bör ett tjog kreditorer som jagar honom. Han försöker kyssa en klient som han målar av när dörren öppnas och en sur tjej stänger dörren igen. "Oh, var det din flickvän"- "Eh. nej- vi är förlovade". Och bara i Frankrike kan en sådan snubbe bli filmens hjälte... Men, men flickvännen- Beatrice (Annabella) är också ganska så flirtig mot alla möjliga så det jämnar säkert ut sig i längden. Hon lånar ut pojkvännens kavaj till en operasångare som ska spela bohem, men vet inte om att det är där han har sin vinstlott... Plötsligt är många ute efter vinsten: Hans "kompis", lokala småskurkar, vänliga lodisar, Beatric och kvinnan han målade av i början av filmen.

Le Million är en trevlig rom-com med många roliga infall och ideer. Skådespeleriet är påfallande fysisk och även om kameran är stilla så känns filmen pigg och mysig...

Le Million movie scenes  Image via rainpow com
Fin affish
Ge nig lotten!
Bildresultat för rene clair le million
En man hos polisen med hatt och boxerkallingar, helt utan förklaring

Bildresultat för rene clair le million
Annat stuk på opera än Trollflöjten
Le Million var ju en dröm för en frankofil som moi! Charmig och full av fina ideer, tres bien!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar