tisdag 22 november 2016

#479 My Dinner with AndréMy Dinner with André, 1981. Regi av Louis Malle. Manus av Andre Gregory och Wallace Shawn

När Rene Clair fruktade filmkonstens död var det nog denna film han syftar på, här finns nämligen knappt något alls att hämta kring estetik eller rörelse utan hela filmen består av två män som äter mat och pratar. Skådespelarna (som också skrev manus) pratar om hur och om man bör leva i nuet och vilken roll teater kan ha i en nutid där vi alla spelar olika sociala roller som: pappa, syster, chef, kompis, tränare med mera. Den ena- André har flippat ur lite och varit på olika hippiekollektiv och träffat munkar och verkar leva in en väldigt skyddat New-York-kulturbubbla medan Wallace mer nöjer sig med enklare nöjen och mer jordnära bekymmer. Det är mest André som pratar, han berättar om druider i Skottland, om munkar som kan lyfta sig med ett finger, om att bryta alla vanor man har för att hitta nya sätt att känna nuet på. Wally tycker att det känns lite långsökt, men har själv ingen bra guide till sitt liv, han är ofta uttråkad... Andre;
Yes, we are bored. We're all bored now. But has it ever occurred to you Wally that the process that creates this boredom that we see in the world now may very well be a self-perpetuating, unconscious form of brainwashing, created by a world totalitarian government based on money, and that all of this is much more dangerous than one thinks? and it's not just a question of individual survival Wally, but that somebody who's bored is asleep, and somebody who's asleep will not say no?

Bildresultat för My dinner with andre
Spegeln används genomgående för att fånga bådas ansikten
Filmen är ganska pretentiös och definitivt inte allas cup of tea. Det är som sagt bara två män som talar om carpe diem... Men den är medveten om det och spelar runt det på ett bra sätt, Andre tar upp flera gånger att han är privilegierad och det finns en trött servitör som också agerar som någon utanför bubblan de befinner sig i. Sammanfattningsvis så tyckte jag om den, den diskuterar vad det är att vara människa och vilka utmaningar som finns, man får perspektiv på hur andra försöker hitta vägvalen i sina liv, lite pretentiös men:

4 kommentarer:

 1. Ah, kul att du gillade den. Själv blev jag mycket överraskad över att jag gillade den. Det kändes som en film som inte borde funka men nånstans satt jag plötsligt på helspänn och lyssnade på vad som sades.

  https://jojjenito.wordpress.com/2014/12/12/my-dinner-with-andre-1981/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kul! I början satt jag och tänkte att något mer måste väl ändå hända... Men sen kom jag in i den. Kul att du också tittat på den :)

   Radera
 2. "Lite" pretentiös? Du är snäll du...

  https://bilderord.wordpress.com/2014/12/12/my-dinner-with-andre-1981/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, kul att läsa dina tankar. Jag tänkte nog att en del av det överpretensiösa var med flit, att filmen liksom lite, lite ville driva med New-York-kulturmannen - men den läsningen kanske var lite för välvillig(och kanske inte ändrar så mycket)

   Radera