onsdag 31 augusti 2016

#336 Dazed and Confused

Dazed and confused, 1993. Regi och manus av Richard Linklater

Det är skolavslutning och stackarna i Junior high ska nollas. De äldre studenterna åker runt i sina risiga bilar och jagar upp de nya eleverna för att sedan metodiskt slå dom på rumpan med en rituell träklubba. Man följer flera karaktärer, både killar och tjejer som uppfyller sina roller som sadist eller offer. Det finns dock en av killarna och en av tjejerna som verkar njuta av att få plåga ynglingarna medan de andra nästa lite pliktskyldigt smiskar eller gömmer sig undan smisk. Men ganska snart är nollningen över och nybörjarna skolas in i vad som är viktigt (get high, drink beer och love/sex) och de som fortsätter nollningen efter det blir utfrysta av både gamla och unga. En av de elekaste eleverna O’Bannion (Ben Affleck) får till slut en hink färg över sig och bryter ihop på en parkeringsplats då han på något sätt inser att maktförtrycket är över...

Filmen genomsyras av ett slags uttråkat sökande efter identitet. Vuxenvärlden har en klar bild över vad den vill ha; nyktra, motiverade studenter. Men kidsen, som lever mer eller mindre helt isolerade från vuxna och med oceaner av tid ser inte riktigt poängen med vuxenlivet, och vem gör det, när mamma och pappa finansierar ens liv. 
Affleck gjorde sin egen paddel med ett FAH Q...

Uttråkade med öl
Filmen har ju ett stort gäng blivande stjärnor, eller vad sägs om Ben Affleck, Milla Jovovich, Adam Goldberg, Matthew McConaughey, och en massa andra man känner igen från olika ställen. Milla gifte sig under inspelningen med en av skådisarna(Shawn Andrews) men hennes mamma lyckades häva bröllopet då Milla bara var 16 år.

Åh, denna film är ju fantastisk. Den har både härliga stunder men också en melankoli ton rakt igenom...4 kommentarer:

 1. Har bara sett filmen den enda gången hittills och då bågnade jag under förväntningsoket och fann den bara bra men inte spektakulär. Gav den 3/5. Men känner att den nog skulle växa med en omtitt.

  Var det skolavslutning och nollning? Kommer inte ihåg själv, men det känns som en konstighet. Sker inte nollningen i inledningen av skolåret där borta också??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, när jag föll ganska pladask för den... :) Skolavslutning eller nollning: jag uppfattade det som att det var båda två på samma dag?

   Radera
 2. Hmm, borde försöka klippa den här nu när jag har upptäckt att jag tycker Linklater är helt ok...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag! Men som filmälskare har man ju alltid ett rejält gäng filmer i "att-titta-på"-listan

   Radera