måndag 18 juli 2016

#62 The Passion of Joan of Arc

The Passion of Joan of Arc, 1928, regi av Carl Theodor Dreyer, manus av Joseph Delteil och Carl Theodor Dryer.

Då filmen kom ut 1928 blev den snabbt hårt nerklippt av censuren, originalet blev sedan förstört i en brand så Dreyer klippte ihop en ny version av kasserade tagningar, men även denna version blev förstörd och fanns till slut endast i väldigt slitna exemplar. Men plötsligt hittar man ett fint ex av originalklippningen i Dikemark psykiatriska sjukhus i Oslo, filmen kan plötsligt visas igen! Det är alltså den versionen som Criterion har restaurerat och gett ut på DVD, för ännu bättre bildkvalitet tror jag dock att Masters of cinemas nyutgivna Blu-ray är snäppet vassare.

Jean D'arc levde ju ett händelserikt liv, det var syner, strider, tillfångatagande men denna film behandlar endast hennes rättegång för kätteri som engelsmännen genomförde. Man har använt de befintliga protokollen från rättegången i textbilderna men detta är inte direkt en dialogbaserad film. Huvudfokuset är inte händelserna i sig utan hur upplevelserna var, man får följa Jean under processen och se hur dåligt hon mår. Prästernas agenda är uppenbarligen att få till något slags erkännande, medan hon försöker stå emot. Hon är också alltid klädd i manskläder vilket provocerar prästerskapet, som vill att allt ska vara på sin plats.

Maria Falconetti som spelar Jean var en skådespelare som spelat komedier i en lokal teater, och gör här sin enda stora filmroll, hon skulle efter denna film aldrig göra en film igen. Hennes prestation är fantastiskt, kameran vilar på hennes ansikte under långa stunder och hon fyller bilderna med sorg och rädsla...

Mest och bäst var fotot, uppenbarligen inspirerat av medeltida målningar. Karaktärer var ofta i utkanten av filmrutan och kompositionerna var som konstverk i sig.
Döden
En stand in fick ge sitt blod för konsten

"Jag känner för dig Jean!"

Ah, härligt med klassiker som håller! Denna var ju helt fantastiskt vacker och känslosam, definitivt en av de bästa filmer jag sett.

2 kommentarer:

  1. Kul att du gillade denna klassiker. Själv såg jag den som en del av Henkes och Christians decennieprojekt... och tyvärr så blev jag grymt besviken. Satt och var irriterad hela filmen. Men det är nog mest mig det är fel på i det här fallet då de flesta andra hyllar den, eller åtminstone Falconetti.

    https://jojjenito.wordpress.com/2013/09/15/la-passion-de-jeanne-darc/

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt skådespeleri av Maria Falconetti. Hennes prestation gör hela filmen. I övrigt blev jag kanske inte lika begeistrad som många blir. 3/5

    http://fripp21.blogspot.se/2013/09/la-passion-de-jeanne-darc-1928.html

    SvaraRadera