onsdag 13 juli 2016

#49 Nights of Cabiria

Nights of Cabiria eller Le notti di Cabiria, 1957, Regi av Federico Fellini, manus av Ennio Flaiano och Tullio Pinelli, viss dialog av Pier Paolo Pasolini.

Förväntningarna är nere i Marianergraven efter de två andra Fellinifilmerna jag sett, så håll i hatten, nu vankas det säkert en massa sköna italienare som fångar dagen stup i kvarten.

Men sen börjar filmen och man får följa Cabiria, en prostituerad kvinna som först blir rånad och nästan dränkt. Efter det vankar hon hem, hon är nedslagen men inte sänkt. Cabiria vandrar längs Roms gator på jakt efter jobb, och stöter på både vänner och konkurrenter. Hon söker sedan efter en frälsning eller något annat som kan hjälpa henne få ordning på sitt liv. Men det är svårt att ta sig ur botten när man inte har förutsättningar eller riktigt vet hur man gör. Efter att ha sökt svar i kyrkan och hos en hypnotisör(!) så hittar hon plötsligt kärlek, men kan/bör man satsa allt på någon man just lärt känna?

Trots de lite lösa premisserna sitter man som klistrad för det görs så jäkla bra. Huvudrollen Cabiria spelas av Giulietta Masina som gör en av de bästa skådespelarprestationerna jag sett, vilket hon också fick en Oscar för.
Hon träffar en rik skådespelare och blir tagen till en lyxig nattklubb, men det slutar med att hon får sova över i toaletten...
Hon försöker hitta lite frälsning...

Cabirias livsresa känns i magen. Man blir både rörd, skakad och road över allt som händer. Verkligen helt fantastisk!

1 kommentar:

  1. Bra film, sorglig men bra. Fins slut. 4/5

    http://fripp21.blogspot.se/2010/05/nights-of-cabiria-1957.html

    SvaraRadera