fredag 15 juli 2016

#56 The 39 steps

The 39 Steps, 1935, regi av Alfred Hitchcock, manus av Charles Bennett och Ian Hay, baserad på boken med samma namn av John Buchan.

Vissa filmer (typ varats olidliga lätthet) vill säga väldigt mycket, och som tittare kan man ibland tycka att filmmakarna försökt äta lite mer av kakan än vad de klarat av. Inte här dock. Hitchcock siktar på att man som tittare ska ha en okrånglig, trevlig stund i biomörkret. Allt är väldigt avskalat, karaktärerna har egentligen ingen backstory utan snabbt hamnar man i en jaktfilm där en oskyldig man jagas av både polis och skurkar, temat skulle återkomma i den mer bombastiska I sista minuten (North by northwest) som kom drygt 25 år efter denna. Efter en stund tar han sin tillflykt till skottland och gömmer sig hos en arg skotte och hans lite hunsade fru. Här blir hela filmen lite mer spänd men snart flyr vår hjälte därifrån men blir sedan fångad och fängslad av polisen... Eller är det verkligen polisen? Hur ska de gå? Han sitter dessutom bredvid ett vittne som har tipsat polisen om var han gömt sig, ska han lyckas övertala henne att fly med honom?


Han försöker sig på en kyss, men hon är not amused...
Tja det här var en trevlig bagatell, lite sommarmys passar ju fin fint...Men manuset har en hel del luckor, exempelvis får man ingen riktig lösning på inledande morddramat, dessutom är själva skurkplanen aldeles för omständlig, men det kan ju också vara lite charmigt. Hmmm, det blir ändå en:3 kommentarer:

 1. Harmlös bagatell. Typisk 3/5.

  Nästa gång du ser Skyfall kan du spana på den lilla homagen de gör till denna film. Som jag tror att de gör i alla fall. När Bond flyr till Skottland (med M) stannar de vid en liten stenbro över vägen och det finns en "shot" som påminner om en dito i The 39 steps. Kolla själv! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hade jag haft en 3:a så hade den fått det... Kul med Skyfallcameo!

   Jag tror nog att 39 steps var ganska tidig med en så "modern" action och inspelningar on-location? Ljudfilmer var ju ganska statiska in the old days.

   Radera
 2. Om du gillade filmen vill jag absolut slå ett slag för förlagan! En ännu trevligare bagatell :)

  https://bilderord.wordpress.com/2015/08/16/the-thirty-nine-steps-1915/

  SvaraRadera