lördag 9 juli 2016

#55 The Unbearable Lightness of Being

The Unbearable Lightness of Being eller Varats olidliga lätthet, 1988, regi av Philip Kaufman, manus av Jean-Claude Carrière och Philip Kaufman, från boken med samman namn av Milan Kundera.

Ok, här har vi 172 minuter av vad IMDB beskriver som: "In 1968, a Czech doctor with an active sex life meets a woman who wants monogamy, and then the Soviet invasion further disrupts their lives" vilket är en ganska bra resumé. Så i centrum av filmen har vi Philip(Daniel Day-Lewis), den kärlekskranka(kåta) doktorn som har en massa affärer. Plötsligt möter han den unga och väna Tereza (Juliette Binoche) och de inleder ett erotiskt förhållande. Juliette Binoche ser ut att vara runt 20 år gammal men spelar uppenbarligen en mindre flicka, hennes insatser i filmen är lite sisådär...

Med i mixen finns också Sabina(Lena Olin) som är en slags erotisk sidekick i plommonstop, vet dock inte riktigt vilken funktion hon hade- kanske som en slags sexuell mentor till Tereza? Sedan kommer sovjettanks och anfaller staden och kärleksparet flyr till Schweiz men kommer tillbaka sen igen. Själva invasionen görs med hjälp av arkivbilder som sedan mixas med nyinspelade, vilket funkar ganska bra. Invasionen blir också en viktig händelse i deras liv men inget som karaktärerna fokuserar så mycket på, det är som det är.
Männen var alltid lite mer påklädda
Sabine hade en lite fin kärlekshistoria med en man hon dumpar när han lämnar sin fru
Om nu filmen utspelar sig 1968 kunde man väl ansträngt sig lite grann att få till lite 60-talskänsla i kläder, miljöer eller musik. Ta exempelvis en titt på konsten ovan, klart mer 80-tal än 60-tal.

Sen är det helt obegripligt att man inte klippt bort mer, det är aplånga scener där de typ äter middag, eller typ långa erotiska inzoomningar på nakna kvinnokroppar(Daniel Day-Lewis behöver dock bara visa sina vältränade axlar).

Sen är det alltid ett dåligt betyg till en film när man somnar, gör nytt försök-somnar, gör nytt försök-somnar och sedan tar ett par espressos och tänker "Jävlar, jag ska se klart det här eländet nu" och när man är klar så bara "Yees"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar