fredag 3 juni 2016

#37 Time Bandits

Time Bandits, 1981, Regi av Terry Gilliam, manus av Michael Palin och Terry Gilliam.


Jag gillar ju svenska titlar men blev ändå lite förvånad över att filmen fick "Det våras för banditerna", det var väl bara Mel Brooks som fick det våras för-titlar? Vilket som, filmen centreras kring pojken Kevin (Craig Warnock) som bor i en kärlekslös familj i någon slags teknisk dystopi-framtid. Mamma och pappa sitter på sina inplastade stolar och pratar om alla prylar de vill ha ("Mat på 12 sekunder istället för 21"), sedan tittar de på TV där folk satsar sina liv för att få möjlighet att få lite mer pengar... 

Pojken blir ivägkörd till sängen. Plötsligt stormar det in en gäng kortväxta män som jagas av en slags gud, pojken följer med dom till en portal och vips är de i Napoleons Frankrike. Gänget är ute för att bli tjuvar, de vill sno skatter från världshistoriens rikaste typer. Så tillsammans reser de både bak i tiden och till parallela världar innan de till slut måste konfrontera gud som vill ha tillbaka sin resa-i-tidenkarta. 
Den magiska kartan 
John Cleese var bra som Robin Hood

Gud pratar med en "tidstjuv"
På plussidan är det här kanske den mest fantasifyllda film jag sett, det händer oväntade, absurda saker stup i kvarten. Monster, jättar, osynliga portaler och allt man kan och inte kan tänka sig finns med. Den onda skurken var också ganska härlig då han gnäller på guds ointresse för teknik:
God isn't interested in technology. He cares nothing for the microchip or the silicon revolution. Look how he spends his time... forty-three species of parrots! Nipples for men!
If I were creating the world I wouldn't mess about with butterflies and daffodils. I would have started with lasers. Eight o'clock, Day One!
Men även nackdelarna  i Monthy Pythonvärlden finns, bristande dramatik och karaktärer som man inte riktigt bryr sig om eller lär känna. Trots att scenerna på ytan har spännande delar så sugs man inte riktigt med, inget är ju på allvar... Även slutet förstärker intrycket då två karaktärer dör utan att någon verkar bry sig. Ah, jag ska inte gnälla, förutom lite på mig själv, jag borde sett denna med något av mina barn.

På många sätt påminner filmen om  Trollkarlen från OZ i det att en ung person tas iväg på ett fantastiskt äventyr för till slut besegra ondskan. Det finns även ett liten krydda av Bill and Ted's Excellent Adventure i det att de åker genom tiden och gör en massa äventyr. 

 Den var ändå absurd och kreativ och får därför betyget: 

6 kommentarer:

 1. Japp, absurd och kreativ känns väl som lite av Terry Gilliams honnörsord. Time Bandits är charmig men det finns bättre Gilliam-filmer för min del.

  SvaraRadera
 2. Ja, snart är det dags för Brazil så det ska bli spännande å jämföra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns svårt att inte tänka sig att den skulle vara ganska mycket bättre... Spänningen är olidlig :)

   Radera
 3. Älskar den här filmen, en av mina absoluta favoriter när jag var liten. Såg den på filmhuset på Bio Victor när jag var typ fem-sex år gammal. Den gjorde intryck kan jag säga. :)

  SvaraRadera
 4. Jo, kan tänka mig det. Den är ju jättefin och jag tror att jag hade älskat den mer om jag fortfarande vore barn...

  SvaraRadera
 5. Jo, kan tänka mig det. Den är ju jättefin och jag tror att jag hade älskat den mer om jag fortfarande vore barn...

  SvaraRadera