onsdag 11 maj 2016

#32 Oliver Twist

Precis som "Great expectations" börjar filmen ute på viderna under en regnstorm. En kvinna söker sig till ett sjukhem och föder en son. Barnhemmet döper barnet till Oliver Twist och han växer upp under tuffa förhållanden. Till sättet är han väldigt lik Butters i South park eller Pip i Great expectations. Efter några år säljs han till en dödgrävare som assistent men hamnar senare i Fagins tjuvgäng. Här har vi en av filmens stora problem, att en antisemitisk karikatyr har såpass stor roll (eller någon roll överhuvudtaget). Felet ligger till störst del hos regi/smink som valt att göra Fagin så som han blev.

Jag gissar på att Fagin var en av Alec Guiness första gubbroller, 1977(29 år senare) spelade han Obi-wan Kenobi och sedan dess har han alltid en plats i mitt hjärta.
Fagin har en kroknäsa, luras och är galen i guld
Oliver har, utan att han vet om det, en mycket rik familj. Hans morfar försöker desperat finna honom i Londons slum. Oliver är en mild och fin pojke(måste vara genetiskt)och alla andra barn som inte har rika släktingar är burdusa och ondskefulla. För det är lite konstigt att Oliver verkar så mild och naiv när han växt upp under så tuffa förhållanden och att alla andra både pratar och beter sig annorlunda. Det är som att Oliver förtjänar inte att leva under fattigdom och elände, men de gör kanske de andra? Detta perspektiv tycker jag blir lite bekymmersamt...

Don't hurt me, sir

Filmen skapar dock bra atmosfär av London med mustiga miljöer och cockneysnackande folk i gränderna. På slutet blir det mer och mer spännande när Fagin och hans kumpaner/konkurrenter försöker hantera att Oliver kan vara extra värdefull. Men filmen har också en del brister där Fagin-karaktären är värst.


1 kommentar:

  1. Japp, är du född i rikedom är det inte rättvist att du inte får ta det av den ;) Tyckte att den här filmen lyckades mindre bra med sin story och intresset för pojkprotagonisten jämfört med Great Expectations

    https://bilderord.wordpress.com/2013/11/18/oliver-twist-1948/

    SvaraRadera