onsdag 25 maj 2016

#25 Alphaville

Alphaville, 1965, Regiserad och skriven av Jean Luc Godard

Jäkligt pretentiös sci-fi/film-noir smörja. Det är tråkigt, högtravande och som alltid med Godard störande sexistiskt(alla kvinnor är typ 20 och halvnakna prostituerade). Och nej, den är inte rolig, den är bara jobbig.

Eddie Constantine är ganska bra som Lemmy Caution men själva filmen är ruggigt amatörmässig på alla plan, inte minst manus. Jag blir nog aldrig sams med Godard utan stör mig grundligt på hans "insiktsfulla" och "poetiska" tankar som skådespelarna tvingas porträttera.

Kan vara den jobbigaste filmen jag sett. Nej nej nej!


2 kommentarer:

  1. Trist att det inte föll sig i smaken, men ändå en lågoddsare då Godard verkligen inte går hem hos många. Jag trodde alltid att jag skulle vara lite disträ till Godard och då jag inte sett denna kanske jag i fall likt denna också kommer vara det, men när jag för några månader sedan såg Week End blev jag totalt lyrisk! Oväntat att jag skulle reagera så passionerat över en film jag enbart fanns till för att filmstudenter skulle kunna luckra upp det kryptiska berättandet och för kritiker som vill verka intelligenta att spela på som om dom "fattar". Tidigare har jag sett Breathless, Vivre sa vie (tror jag), En kvinna och Masculinum Femininum utan att komma in helt i honom bortsett från den sistnämnda som jag gillar tack vare inkörsporten Totally F***ed Up av Gregg Araki.

    SvaraRadera
  2. Åh, men jag försöker verkligen bli en Godardvän men det liksom skiter sig mellan oss... Jag såg "2 eller 3 saker jag vet om henne" ett par gånger på raken och andra gången kändes klart bättre. Men denna var verkligen svår, dialogen var som att man tagit en poesibok och kört i en mixer. Le Mepris är väl den jag gillat bäst men inte ens den får mig ta fram några högre betyg. Week-end ska jag försöka titta på när tiden tillåter...

    SvaraRadera