fredag 6 maj 2016

#23 Robocop


Ah, Robocop var den första Criterionfilmen jag köpte och dessutom filmen jag skrev om i ena halvan av min B-uppsats i filmvetenskap (den andra delen var "Starship Troopers", som inte är släppt på Criterion). Paul Verhoeven regisserar och han är en av mina verkliga favoriter som också gjort filmer som Total Recall, Basic instinct och Showgirls (mer om den en annan gång!). Jag skulle gärna vilja se lite mer av han tidigare holländska filmer som ska vara bra.

Nåja, håller den ännu?
OCP är ett ondskefullt företag som driver ett flertal verksamheter i Detroit, bland annat polisen. När de nu ska bygga ett stort prestigeområde tvingas de göra något åt brottsligheten... Först tar man fram ED-209 som är en polisrobot men när han ska visas upp så blir det ett tekniskt fel och han skjuter sönder en styrelseledamot. Just den scenen är lite verhoeventypiskt, det är överdrivet våldsamt med en (ensidig)skjutsekvens som bara pågår och pågår. Alla känner igen situationen att man demonstrerar något som inte funkar men här dras det till sin spets under en stressig sekvens där tekniker springer runt och försöker trycka på knappar för att avbryta ED-209. Det är både absurt, galet och ganska roligt på något sätt.
"Drop you weapon, you have five seconds to comply!"

"Someone call a paramedic!"
Lösning nummer två är....Robocop! Man har redan skickat ut de bästa poliserna till farliga uppdrag i förhoppningen att någon ska dö och därmed bli bas för framtidens polis. Alex Murphy (Peter Weller) blir den lyckliga genom att bli nerpangad av ett gäng dekandenta skurkar. Efter operationer och amputeringar blir han sedan Robocop, 50% man, 50% maskin, 100% snut!

Hans kollega (Nancy Allen) når inte riktigt fram till Robocops själ
Men så småningom återkommer minnen från hans familj och minnen från hans död. Han inleder en jakt på sina mördare som leder hela vägen tillbaka till OCP...

 Detta är en av mina favoritfilmer genom tiderna, den är rolig, spännande, samhällskritisk och har robotar som pangar. Alla rutor kryssas i mitt hjärta!
2 kommentarer:

  1. Oj, får en sådan här film vara med i Criterion-sällskapet? Jag är ett stort fan av både Robocop och Starship Troopers. Hur kan man låta bli att tjusas av Verhoevens bisarra ultravåld? Nu var det dock många år sedaan jag såg den här sist och remaken har jag inte heller klämt.

    SvaraRadera
  2. Criterion-sällskapet är brett, snart kommer faktiskt lite Michael Bay. :) Remaken känner jag mig lite tvungen att se snart...

    SvaraRadera