tisdag 3 maj 2016

#13 The silence of the lambs

När lammen tystnar har jag ju sett många gånger även om det var för några år sedan.

Jag har aldrig tänkt på det innan men det slår mig att filmen har en del likheter med Twin peaks(kom ut ett år före lammen), allt från introtexten:

till musiken, småstadskänslan och den lite lätt surrealistiska känslan att det vilar något våldsamt bakom polerade ytor känns som gemensamma faktorer.

Clarice Starling(Jodie Foster) börjar som FBI-rekryt som kallas in för ett specialuppdrag, att intervjua massmördaren Hannibal Lecter kring vad han kan veta om en seriemördare... Skälet till att hon valts ut sägs inte rakt ut men Hannibal gör senare antagandet att de tror att hon är hans typ (han har tydligen inte velat prata med någon utredare tidigare)
Obekväm Clarice omgiven av massa män
Obekväm Clarice omgiven av massa män
Hannibal är inspärrad i en slags glasbur, han presenteras som nästan som Magneto i X-men vilket gör att man förstår direkt att han är farlig på en nästan omänsklig nivå.
Clarice och Hannibal inleder ett samarbete där han hjälper henne mot att hon berättar detaljer ur sitt liv. De träffas ett flertal gånger och inleder nästan ett makabert slags förhållande, där Hannibal blir mer och mer facinerad av hennes liv. I denna scen och i en obduktionsscen är det fina ljudeffekter, i denna nedstigning till underjorden är den en hel del ubåtsljud och obduktionsscenen avbryts flertal gånger av höga ljud från en kamera (vilket var ljudsnyggt!).

Anthony Hopkins blev väldigt hyllad för Hannibal och fick också en Oscar för bästa manliga biroll, men jag vet inte, det känns inte helt 100 för mig. Det är lite väl lekfyllt och lite överdrivet kanske för min smak. Men Jodie Foster är helt fantastisk, hon jobbar med små medel och lyckas vara återhållsam men man ser ändå hur mycket tankar som simmar runt i Clarice. Buffalo Bill är också en lite underskattad roll i filmen, hans prestation är ju också helt perfekt.
Give back my precious!

Buffalo bills hempyssel

Filmen håller fortfarande mycket bra, och det var kul att se den igen.

1 kommentar:

  1. Alltså, jag har aldrig riktigt fastnat för Silence... Sannolikt eftersom jag såg den först när hajpen hade farit fram som värst och det fanns förstås ingen möjlighet att filmen skulle kunna leva upp till det. Det är en helt ok seriemördarthriller, men inte så mycket mer än så.

    SvaraRadera