tisdag 19 april 2016

Battle Royal

Battle royale! (eller Batoru rowaiaru som det skrivs på japanska (mest för att japanska alfabetet ser ut som det gör- Det finns exempelvis inga L, nästan alla konsonantljud måste följas av vokalljud med mera.)) 

Alltså: Framtiden bjuder på allsköns problem även i den japanska skolan. Dåliga PISA-resultat och elever med kniv gör att drastiska åtgärder måste tas...


Man bestämmer sig för det enda rimliga, alltså slänger staten iväg skolklasser med regelbundna mellanrum för kamp på liv och död(mest död) på en isolerad ö. Bara en lycklig elev får överleva, olika delar av ön blir dessutom farliga zoner med jämna mellanrum, att vara i en farlig zon innebär att din hals sprängs (jättefarligt alltså)."If you lucky, you get an axe"
Som andra påpekat så är tematiken väldigt likt Hunger games... Men vissa skillnader finns. I Hunger games är (de flesta) tributerna tränade och utvalda, här är de vilsna klasskompisar vilket gör att de reagerar mer ovant, vissa bryter ihop, andra begår självmord, någon försöker hitta kärlek med mera. Det finns också ett fåtal psykopater med i mixen som snabbt kommer in i situationen och verkar trivas med premisserna.

"You hurt my face!"
Även om filmen är brutal så finns det ändå någon slags mening med det hela, inte bara det uppenbara fascistoida samhällsbilden men också hur generationerna i Japan har svårt att kommunicera och relatera till varandra. Regissören har också sagt i en intervju att han ville bearbeta andra världskriget och vad det gjorde med människorna, och det tycker jag görs bra.


Betyg: Topp!

2 kommentarer:

  1. Den 42a dödsscenen är den bästa ever!

    SvaraRadera
  2. Oväntat underhållande i all sin absurda brutalitet. Jag är också mycket förtjust i Hunger Games, som jag tycker jobbar mer och bättre (eller bara mer övertydligt) med de politiska perspektiven. Jag ser också att jag hade åsikter om genusperspektivet, men det är inget jag minns just nu om jag ska vara helt ärlig...

    https://bilderord.wordpress.com/2012/05/18/batoru-rowaiaru-2000/

    SvaraRadera